logo-vles-home

ALSACE

MOUSSERENDE WITTE WIJN


DOMAINE FERNAND ENGEL

  • Crémant d'Alsace CHARDONNAY (bio) 2019  €  14,95


WITTE WIJN


DOMAINE FERNAND ENGEL

  • Alsace PINOT BLANC (bio) 2019  €  10,95
  • Alsace RIESLING (bio) 2019  €  11,95
  • Alsace PINOT GRIS (bio) 2020  €  12,95
  • Alsace GEWURZTRAMINER (bio) 2018  €  13,95


MARCEL DEISS

  • Alsace 'Complantation' (bio) 2019  €  19,50
    (OP BASIS VAN 13 VERSCHILLENDE DRUIVENRASSEN)

RODE WIJN


MARCEL DEISS

  • Alsace PINOT NOIR Rouge (bio) 2018  €  23,50


ZOETE WITTE WIJN


DOMAINE FERNAND ENGEL

  • Alsace PINOT GRIS Vendange Tardive (bio) 37,5 cl 2018  €  14,95


GESCHIEDENIS

De geschiedenis van het Noord Oosten van Frankrijk is de afgelopen eeuwen vaak nauw verbonden geweest met de geschiedenis van Duitsland. Diverse oorlogen waren verantwoordelijk voor het annexeren door Duitsland, de laatste keer tot het eind van de Tweede Wereldoorlog.

 
Traditionele huizen in Colmar, het centrum van de wijnstreek Elzas.

KLIMAAT
De Elzas profiteert van een bijzonder klimaat dankzij de beschutting van de Vogezen, waardoor eventuele regenbuien meestal ten Westen van het wijndistrict, blijven hangen. De stad Colmar, in het centrum van het wijndistrict, is dan ook samen met Perpignan één van de droogste plekken van Frankrijk. Elzas is vooral bekend om wijnen gemaakt van één druivenras.

DRUIVENRASSEN
De belangrijkste witte druivenrassen zijn:

RIESLING
Vaak echt droog, in zijn jeugd soms ontoegankelijk, lastig voor beginners, boeiend voor gevorderden. De beste exemplaren rijpen zeer goed op fles.

GEWURZTRAMINER
Droog tot halfdroog, laag zuurgehalte, veel alcohol en glycerine, komt zoetig over, kruidig met aroma van grapefruit, lychee of soms rozenwater.

PINOT GRIS
Combineert de voordelen van Riesling en Gewurztraminer, zonder de nadelen. Verleidelijk, niet te uitgesproken aroma en medium droog. Serieuze versies rijpen goed door op fles.

PINOT BLANC
Ingetogen fruit, zuiver, droog, met fris zuur en niet te alcoholisch. Qua stijl vaak de ideale huiswijn. Achter het label Pinot Blanc verschuilt zich vaak geheel of gedeeltelijk de wat serieuzere variant AUXERROIS.

WIJNBOUW
Wijnbouw onderscheidt zich hier vooral op het gebied van rendement. Het maximale rendement is hier maar liefst 100 hl/ha, het hoogst in Frankrijk voor AC wijn. Producenten van kwaliteitswijn beperken zich tot ongeveer 50 hl/ha. Halvering van het rendement leidt helaas al snel tot verdubbeling van de prijzen.

VINIFICATIE
De vinificatie van witte wijn concentreert zich op primaire aroma’s. Dit heeft tot gevolg dat het gebruik van nieuw eikenhout uiterst beperkt is. Daarentegen worden (oude) grote houten vaten nog steeds gebruikt in traditionele kelders. De meeste wijnen worden droog geproduceerd, maar veel producenten mikken op wat restzoet, minimaal 3 tot 4 gram restsuiker per liter.

PRODUCTIESCHAAL
Ook qua productieschaal is de Elzas opmerkelijk. Ruim 2.000 producenten bottelen en verkopen eigen wijnen, hoewel 80% van het volume door slechts 175 bedrijven wordt gerealiseerd. Zelfs de meeste grote bedrijven zijn familiebedrijven. Volgens de lokale wijnwetgeving moet alle Elzas in de streek worden gebotteld.

TRENDS
Biologische en biologisch dynamische wijnbouw is een trend in deze streek. Gemiddeld zijn deze wijnen zuiverder, met minder restsuiker en meer frisse zuren. Dit maakt ze geschikt voor de topgastronomie en de meest verwende particulier. Enkele producenten zoals Engel, hebben zich toegelegd op de wat ondergewaardeerde SYLVANER, die echter bij wat lagere rendement verrassende resultaten geeft.

inschrijven nieuwsbrief

Wanneer u zich inschrijft op onze nieuwsbrief ontvangt u regelmatig het laatste nieuws over de ontwikkelingen op wijngebied, maar ook informatie over onze aanbiedingen en proeverijen.

Inschrijven >>

stroke