logo-vles-home

BORDEAUX

WITTE WIJN


CHÂTEAU LE GRAND VERDUS

 • Bordeaux Blanc 2019  €  9,50
  SAUVIGNON BLANC & SÉMILLON

RODE WIJN


CHÂTEAU LE GRAND VERDUS

 • Bordeaux Supérieur 2018  €  9,50
  MERLOT & CABERNET SAUVIGNON
 • Bordeaux Supérieur Réserve 2018  €  12,50
  MERLOT & CABERNET SAUVIGNON
 • Bordeaux 'Essentiel' Nature 2018  €  17,50
  MERLOT
 • Bordeaux Supérieur Grande Réserve 2014  €  27,50
  MERLOT, CABERNET FRANC & CABERNET SAUVIGNON


VIGNOBLES SABY

 • CHÂTEAU SABY Bordeaux 2016  €  9,50
 • CHÂTEAU HAUCHAT Fronsac ´La Rose´ 2016  €  13,50
 • CHÂTEAU ROZIER Saint Émilion Grand Cru 2016  €  17,50


CHÂTEAU L'EDEN

 • Médoc 2016  €  17,50 


GESCHIEDENIS
De geschiedenis van Burdigala (Bordeaux) start voor onze jaartelling, vooral als handelsstad. Men produceert voornamelijk rode wijn, maar soms ook wel een mix van wit en rood, zogenaamde ‘clairet’. Vanwege het huwelijk van Eleonora en Hendrik in de 12e eeuw worden zuidwest Frankrijk en Engeland met elkaar verbonden. Bordeaux krijgt vrijstelling van heffingen. Als de overheersing van Engeland ten einde komt, nemen Nederlandse handelaren een deel van de handel over. Vanaf de 18e eeuw vestigen zich handelaren uit verschillende landen zich aan de ‘Quai des Chartrons’. In 1855 wordt een lijst opgesteld met de meest relevante wijnen van de Médoc. Met deze lijst van Grand Crus Classés wordt nog steeds rekening gehouden. Aan het eind van de 19e eeuw is de phylloxera (druifluis) verantwoordelijk voor ravage in de wijngaarden. Twee oorlogen en een internationale economische crisis helpen het structureel herstel niet.

 


De oprijlaan van Château Margaux in Margaux, in het Zuiden van de Médoc.

GEOGRAFIE
De geografie van het gebied wordt gedomineerd door de zeearm de Gironde, waar de Dordogne en de Garonne in samenkomen. De streek wordt grofweg verdeeld in een rechteroever met o.a. Saint-Émilion en Pomerol en een linkeroever met o.a. Médoc en Graves.

 
Het exotische Cos d'Estournel in Saint Estèphe, in het Noorden van de Médoc. 

BODEM
De belangrijkste wijngaarden liggen meestal op uitstekend gedraineerde bodem zoals de kiezelrijke wijngaarden in de Haut-Médoc.

KLIMAAT
Bordeaux heeft een mild klimaat, onder invloed van de nabijgelegen Atlantische Oceaan. In de meeste jaren beschermt het maritieme klimaat de wijngaarden tegen vorst. Vooral de bloeiperiode in juni is kritisch, met name voor Merlot.

  
Garnalenvissers langs de Gironde, waar het departement naar is vernoemd.

DRUIVENRASSEN
De meest relevante druivenrassen voor rode Bordeaux zijn Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc. Voor witte Bordeaux gebruikt men voornamelijk Sémillon, Sauvignon Blanc en Muscadelle. De meeste wijnen in Bordeaux komen tot stand door het mengen van minimaal twee van deze druivenrassen.

WIJNBOUW
Opmerkelijk aspect van de wijnbouw in Bordeaux is de gemiddelde aanplant van wijnstokken per hectare die in Bordeaux relatief hoog is en kan oplopen tot 10.000 wijnstokken. Werd vroeger 100 dagen na de bloei geoogst, nu wacht men op de zogenaamde fysiologische rijpheid.

 
De oude stad Saint-Émilion, met door Merlot gedomineerde wijngaarden.

VINIFICATIE
Bordeaux is wereldwijd referentie voor de vinificatie van Cabernet en Merlot en voor verfijnde zoete witte wijn. De Universiteit van Bordeaux heeft de laatste decennia grote invloed gehad op de ontwikkelingen van de stijl van wijn maken in Bordeaux. Met name de invloed van grote namen als Emile Peynaud, Michel Rolland en Dennis Dubourdieu is enorm.

PRODUCTIESCHAAL
De productieschaal in Bordeaux is bijzonder groot met 124.000 ha aan wijngaarden, bewerkt door 18.000 producenten. De productie is groter dan welk district ook in Frankrijk. Tegelijkertijd is het de bron voor het grootste deel van de duurste wijnen ter wereld. 

 

inschrijven nieuwsbrief

Wanneer u zich inschrijft op onze nieuwsbrief ontvangt u regelmatig het laatste nieuws over de ontwikkelingen op wijngebied, maar ook informatie over onze aanbiedingen en proeverijen.

Inschrijven >>

stroke